Γυναικεία Ψυχολογία: Εξωτερική εμφάνιση και εσωτερικό αντίκτυπο

«Καθρέφτη, καθρεφτάκη μου ποια είναι η ομορφότερη?»,
Και κάπως έτσι μέσω του παραμυθιού μαθαίνουν από πολύ μικρά τα κορίτσια την «πικρή» αλήθεια, πως η εμφάνιση μετράει και μάλιστα πολύ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά γίνεται και αξιόπιστος κριτής του καλού και του κακού, η κακιά μάγισσα είναι πάντα άσχημη, η καλή νεράιδα από την άλλη παραμυθένια όμορφη, κάτι που γεννά στερεότυπα που τα ζούμε καθημερινώς. Οι έρευνες δείχνουν, πως οι ελκυστικές γυναίκες είναι πιθανότερο να πάρουν τη θέση στη δουλειά, να θεωρηθούν ικανότερες, ακόμα και να αθωωθούν στο δικαστήριο- ειδικά αν είναι ξανθιές!
Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση τους , γιατί αντιλαμβάνονται πως παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αξιολογούναι από τους άλλους γενικότερα, αλλά και από το άλλο φύλο ειδικότερα. Άλλωστε ορθώς, επισήμανε ο Oscar Wilde πως οι άντρες ερωτεύονται με τα μάτια (και οι γυναίκες με τα αυτιά).
Αν θέλουμε όμως να είμαστε ακριβείς θα κάνουμε έναν διαχωρισμό, δεν είναι τόσο η εμφάνιση που επηρεάζει τη ψυχολογία μιας γυναίκας, όσο η αυτοεικόνα της, το πώς βλέπει δηλαδή η ίδια τον εαυτό της, γιατί οι ελκυστικές γυναίκες δεν είναι κατ’ανάγκη και αυτές που νιώθουν καλά με την εμφάνισή τους, και το αντίθετο.
Σε αρκετές λοιπόν, η εμφάνιση είναι κάτι που επιδρά σε βαθμό που παραμελούν κάθε άλλη πτυχή του εαυτού τους, και επιλέγουν να επενδύσουν μόνο σε αυτό.
Σε μια εποχή που το φλερτ και οι γνωριμίες, γίνονται κυρίως σε διαδικτυακούς τόπους, όπου η εικόνα είναι αυτή που κυριαρχεί και σαγηνεύει, η εμφάνιση γίνεται πρωταγωνιστής και είναι λίγες οι ευκαιρίες που της δίνονται για να «κερδίσει»τους γύρω της με άλλα μέσα –επικοινωνιακές ικανότητες, οξύνοια πνεύματος κ.α. Καλό είναι όμως, να μη ξεχνάμε πως η γυναικεία εμφάνιση μπορεί να αναδειχθεί ή να υποσκαφθεί πέρα από το επιφανεικό/ενδυματολογικό κομμάτι,και από την ένταση και το χρωματισμό της φωνής, τη στάση του σώματος, καθώς και από μικροκινήσεις. Αυτά όλα είναι στοιχεία που μπορούν να την κάνουν πραγματικά να γοητεύσει, και όχι απλά να εντυπωσιάσει.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Uncategorized

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *